



# 7th

# Saudi Heart Failure Group symposium

In Collaboration with:





TogetherWe









## 7th Saudi Heart Failure Group SYMPOSIUM

REGISTRATION : 08:30 - 09:00 am DAY 1 - FRIDAY 21st Dec 2018

#### Medical Therapies in Heart Failure

#### Session 1 Chairpersons: Fayez AlShaer | Kamal AlGhalayani

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
In hospital intiation of sacubitril/valsartan	Abdelfatah ElAsfer	9:00 - 9:15 am	15 min
Role of Heart Rate Control in HF	Feras Bader	9:15 - 9:30 am	15 min
Monitoring patients on Sacubitril/Valsartan in heart failure	Fakhr AlAyoubi	9:30 - 9:45 am	15 min
The need for Multidisciplinary team to achieve GDMT	Ahmad Hayajneh	9:45 -10:00 am	15 min
DISCUSSION		10:00 -10:10 am	10 min
Opening Ceremony HFWG President's welcome note		10:10 -10:30 am	20 min

#### **Toxins Induced Cardiomyopathy**

#### Session 2 Chairpersons: Maryam AlQaseer | Fakhr AlAyoubi | Hanan AlBackr

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>U</u>
Mechanisms of Anthracyclin Mediated Injury in Chemotherapy Induced Cardiomyopathy	Majed Alshamrani	10:30 - 10:45am	15 min
Risk Stratificaiton in Patients Receiving Cardiotoxic Chemotherapies	Maryam AlQaseer	10:45 - 11:00am	15 min
Achieving Prevention of Chemotherapy Induced Cardiomyopathy	Majed AlShamrani	11:00 - 11:15am	15 min
Illicite Drugs Induced cardiomyopathy	Abdelfatah Elasfer	11:15 - 11:30am	15 min
DISCUSSION		11:30 - 11:40am	10 min
Lunch and Prayers		11.40 - 13.30pm	1hr 50 min





## 7th Saudi Heart Failure Group SYMPOSIUM

REGISTRATION : 08:30 - 09:00 am DAY 1 - FRIDAY 21st Dec 2018

ACHD	(Parallel)
/10115	i ai aiioij

#### Session 3 - Hall 1 | Heart Failure in Adult Congenital Heart Disease

•			
TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
Introduction Case presentation	Ahmed AlOmrani	13:30 -13:45 pm	15 min
Medical Management	Abdullah AlWadai	13:45 -14:00 pm	15 min
Surgical Interventions	Abdulaziz AlKhaldi	14:00 -14:15 pm	15 min
COFFEE BREAK		14:15 -14:30 pm	15 min

#### 2018 HF Meeting Workshop: The Multidisciplinary Team (Parallel Session)

#### Session 3 - Hall A | SCCP Parallel Session | Chairperson: Reem Bahmaid

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
Poly Pharmacy in Cardiac Patients how to minimize it	Fakhr AlAyoubi	13:30 -13:45 pm	15 min
Optimizing Heart Failure medications	Fadwa AlKhuraisi	13:45 -14:00 pm	15 min
Multidisplinary Team in HF Clinic	Kawther Salah	14:00 -14:15 pm	15 min
COFFEE BREAK		14:15 -14:30 pm	15 min

#### 2018 HF Meeting Workshop: The Multidisciplinary Team (Parallel Session)

#### Session 3 - Hall B | HF Nurses Parallel Session | Chairperson: Iyad Farah

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
How to establish a heart failure program	Raed Oudeh	13:30 -13:45 pm	15 min
The Role of HF Nurse specialist in the clinic	Farida Atif	13:45 -14:00 pm	15 min
Quality improvement in HF clinics	Ahmad Hayajneh	14:00 -14:15 pm	15 min
COFFEE BREAK		14:15 -14:30 pm	15 min





REGISTRATION : 08:30 - 09:00 am DAY 1 - FRIDAY 21st Dec 2018

#### **Clinical Spectrum of Cardiomyopathies**

#### Session 4 Chairpersons: Feras Badr | Ammar Chaudhary

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
Epidemiology and etiologies of cardiomyopathy	Adil Al-Sofi	14:30 -14:45 pm	15 min
Evaluation of the cardiomyopathy patient	Hanan AlBackr	14:45 -15:00 pm	15 min
Cardiomyopathy and SCD	Maryam Al Qaseer	15:00 -15:15 pm	15 min
LV recovery in non-ischemic cardiomyopathy	Abeer Bakhsh	15:15 -15:30 pm	15 min
DISCUSSION		15:30 -15:40 pm	10 min

#### **Inflammatory Cardiomyopathy**

#### Session 5 Chairpersons: Ramzi Al-Mohammadi | Kamal AlGhalayini

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
Approach to acute myocarditis	Ali AlMasood	15:45 -16:00 pm	15 min
Imaging in myocarditis	Yasmin Hanafi	16:15 -16:30 pm	15 min
Chronic Myocarditis	Waleed AlHabeeb	16:30 -16:45 pm	15 min
Cardiomyopathy in systemic disease	Mosaed Al Hussein	16:45 -17:00 pm	15 min
DISCUSSION		17:00 -17:10 pm	10 min





Rima Badr

9:45 -10:00 am

10:00 -10:10 am

15 min

10 min

REGISTRATION: 08:30 - 09:00 am DAY 2 - SATURDAY 22nd Dec 2018

Cardiomyopathy in Storage disease

#### Infiltrative Cardiomyopathies -Hall 1

#### Session 1 - Hall 1 Chairpersons: Faisal A AlGhamdi | Hanan AlBackr (1) **TOPIC SPEAKER** TIME Spectrum of infiltrative, hypertrophic and **Ammar Chaudhary** 15 min 9:00 - 9:15 am restrictive cardiomyopathy imaging evaluation of infiltrative and restrictive Osama AlMeqbil 9:15 - 9:30 am 15 min cardiomyopathy Hemodynamic workshop in restrictive Ramzi AlMohammadi 9:30 - 9:45 am 15 min cardiomyopathy

#### **Cardiac Amyloidosis**

**DISCUSSION** 

Session 2 Chairpersons: Waleed AlHabeeb   Ammar Chaudhary			()
TOPIC	SPEAKER	TIME	
Cardiac Amyloidosis	Prof Claudio Rapezzi	10:15 -10:30 am	15 min
Cardiac Amyloidosis Imaging	Atif AlZahrani	10:30 -10:45 am	15 min
Cardiac Amyloidosis treatments in the horizon	Prof Claudio Rapezzi	10:45 -11:00 am	15 min
Inherited TTR Cardiomyopathies	Suliman Kharbsha	11:00 -11:15 am	15 min
DISCUSSION		11:15 -11:25 am	10 min
Lunch and Prayers		11:25 -13:00 pm	1hr 25 min





REGISTRATION : 08:30 - 09:00 am DAY 2 - SATURDAY 22<sup>nd</sup> Dec 2018

#### **Mechanical Support in Heart Failure**

Session 3 Chairpersons: Waleed AlHabeeb | Ali AlMasood

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
Acute heart failure: role of MCSin bridge to recovery and bridge to tranplant	Feras Khaliel	13:00 -13:15 pm	15 min
Advance heart failure: when is the patient ready for a VAD ?	Feras Khaliel	13:15 -13:30 pm	15 min
DISCUSSION		13:30 -13:45 pm	15 min

#### 2018 HF Meeting Workshop: The Multidisciplinary Team (Parallel Session)

Session 3 - Hall A | SCCP Parallel Session | Chairpersons: Fakhr AlAyoubi

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>	
RASS in Renel Failure	Reem Bahmaid	13:00 -13:15 pm	15 min	
Anticoagulation in HF	Ahmed AlMeman	13:15 -13:30 pm	15 min	
DISCUSSION		13:30 -13:45 pm	15 min	

#### 2018 HF Meeting Workshop: The Multidisciplinary Team (Parallel Session)

Session 3 - Hall B | Workshop II HFN | Chairpersons: May AlKhateeb

TOPIC	SPEAKER	TIME	C
Conducting clinical research in heart failure clinic	lyad Farah	13:00 -13:15 pm	15 min
Lifestyle modifications for patients with Heart failure	Khadija AlKhamairi	13:15 -13:30 pm	15 min
Nurses role in initiating and adjusting heart failure therapies and medication	Ebtisam AlKhattaby	13:30 -13:45 pm	15 min





# 7th Saudi Heart Failure Group SYMPOSIUM

REGISTRATION: 08:30 - 09:00 am DAY 2 - SATURDAY 22nd Dec 2018

#### **Metabolic Cardiomyopathies**

Session 4 Chairpersons: Ammar Chaudhary | Maryam AlQaseer

TOPIC	SPEAKER	TIME	<u>(</u>
Pathophysiology of DM induced Cardiomyopathies	Faisal A AlGhamdi	14:00 -14:15 pm	15 min
New DM Therapies and CV Outcomes	Sarah AlYousif	14:15 -14:30 pm	15 min
Uremic Cardiomyopathy	Kamal AlGhalayani	14:30 -14:45 pm	15 min
Heart Failure in Obese Patients	Fayez AlShaer	14:45 -15:00 pm	15 min
DISCUSSION		15:00 -15:10 pm	10 min

#### **Interactive Cases**

Session 5 Chairpersons: Waleed AlHabeeb | Maryam Alqaseer | Fakhr Alayobi | Prof Claudio Rapezzi

TOPIC	SPEAKER	TIME	(U
Approach to a patient with Cardiac Amyloidosis	Dina Mohty	15:20 -15:50 pm	30 min
Management of valvular disease in heart failure	Tariq Khashour	15:50 -16:20 pm	30 min
DISCUSSION		16:20 -16:30 pm	10 min